воскресенье, 20 января 2013 г.

Проблема підготовки викладачів дистанційного навчання

Дистанційне навчання – це вже реальність і вимога часу. Разом з тим, підготовка викладачів дистанційного навчання на сьогоднішній день залишається невирішеною. Адже розробка дистанційного курсу вимагає від викладача самих різноманітних знань та умінь, починаючи від педагогічних, дидактичних, методичних і закінчуючи інформаційно-комунікаційними. Тобто в одній особі при дистанційному навчанні викладач виступає в кількох іпостасях: він і викладач, він і психолог, він і програміст.  Особливо важко дається розробка дистанційного курсу викладачам-гуманітаріям. Оплата праці викладача дистанційного навчання не відрізняється від оплати праці викладача, який працює на заочній формі навчання.
Шановні колеги, як Ви гадаєте, чи можна якимось чином поліпшити ситуацію, що склалася?

3 комментария:

  1. На мою думку для такого викладача потрібна мотивація. Для чого йому виконувати додаткову роботу? Що він отримає в результаті? Яка буде винагорода за всі докладені зусилля та роботу, яка не входит до його посадових обов'язків. На одному інтузіазмі далеко не підеш.

    ОтветитьУдалить
  2. Я согласна с предыдущим замечанием! Дистанционное обучение занимает очень много времени. Не само обучение, а подготовка к занятиям. Есть фундаментальные дисциплины, материал для которых не меняется годами, а есть дисциплины, к которым надо готовиться каждый день-технологии не стоят на месте.

    ОтветитьУдалить
  3. Для мене дистанційне навчання це спосіб покращити собі життя, так, я виконую роботу по створенню дистанційних курсів, завдань, тощо, але в майбутньому я вже це використовую для економії свого часу. На приклад мені не потрібно перевіряти тестові завдання, оскільки система дистанційного навчання робить це за мене. А також не потрібно рахувати бали чи надсилати студентам лекції - це все інтегровано у систему. Викладачам-гуманітаріям слід просто пояснити, що системи дистанційного навчання мають більше переваг ніж недоліків, і тоді, можливо, вони захочуть інвестувати свій час у вивчення цих систем.

    ОтветитьУдалить